Overslaan en naar de inhoud gaan
CSRD

CSRD - Duurzaamheidsrapportage

Wat is de CSRD (de duurzaamheidsrapportage)? 

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een Europese richtlijn gericht op het vergroten van de transparantie van bedrijven over hun  impact op milieu, maatschappij en goed bestuur (ESG). Het is een uitloper van de Green Deal en stimuleert bedrijven om meer verantwoordelijkheid te nemen voor duurzame ontwikkeling. 

Hoewel (niet-beursgenoteerde) kmo’s niet rechtstreeks onder deze richtlijn vallen, moeten ze tegemoetkomen aan informatieverzoeken van hun partners, banken en verzekeringsmaatschappijen.

Wat is de status van de omzetting in Belgisch recht?  

De richtlijn werd in 2022 goedgekeurd en moest uiterlijk op 6 juli 2024 in Belgisch recht omgezet zijn. De Europese Commissie heeft België samen met 16 andere lidstaten in gebreke gesteld in oktober 2024. België heeft nu twee maanden de tijd om de omzetting af te ronden. Op dringend verzoek van de regering werd eind oktober 2024 een wetsontwerp ingediend in de Kamer. Publicatie wordt verwacht tegen het einde van het jaar

Wat zijn de belangrijkste veranderingen? 

Met de inwerkingtreding van de CSRD zijn er een aantal belangrijke veranderingen te verwachten. De bedrijven die aan de CSRD moeten voldoen dienen vanaf nu een ESG-verslag op te nemen in hun financiële jaarverslag. Dit verslag zal gedetailleerde informatie moeten bevatten over hun effecten op het gebied van milieu, maatschappij en bestuur. Bovendien zullen deze rapporten worden nagekeken door een onafhankelijke derde partij, wat de geloofwaardigheid van de verstrekte informatie zal vergroten. 

Bij het opstellen van deze verslagen analyseren bedrijven hun effecten, risico's en opportuniteiten doorheen hun waardeketen. Op deze manier kan de rapportage bedrijven ook helpen om hun strategie te heroriënteren, rekening houdend met duurzame aspecten. Het geeft structuur, inzicht en duidelijke prioriteiten. 

Welke bedrijven vallen onder deze richtlijn? 

De richtlijn is van toepassing op: 

  1. Bedrijven die al onder de oude NFRD vielen (de richtlijn die aan de CRSD voorafging), d.w.z. grote bedrijven van openbaar belang met meer dan 500 werknemers. 
  2. Elk bedrijf dat aan ten minste twee van deze drie criteria voldoet
    • 250 werknemers of meer 
    • Omzet van €50 miljoen 
    • Balanstotaal van 25 miljoen euro 
  3. En tot slot, beursgenoteerde kleine en middelgrote ondernemingen, exclusief micro-ondernemingen 

De bouw- en installatiebedrijven vallen dus onder de punten 2 en 3 en moeten rapporteren voor 2026 en 2027, zoals hieronder vermeld is. 

Volgens welk tijdschema wordt de richtlijn geïmplementeerd? 

De richtlijn zal als volgt in werking treden: 

  • In 2025 zal ze van toepassing zijn op bedrijven van openbaar belang met meer dan 500 werknemers. 
  • In 2026 is de richtlijn van toepassing op grote ondernemingen die ten minste aan twee van de drie criteria voldoen 
  • In 2027 moeten ook beursgenoteerde kleine en middelgrote ondernemingen aan de richtlijn voldoen. 
  • Tot slot zal de richtlijn in 2029 van toepassing zijn op bedrijven in derde landen. 

Welke informatie moet worden opgenomen in het ESG-rapport? 

De betrokken bedrijven moeten in hun ESG-rapport gedetailleerde informatie over verschillende belangrijke aspecten verstrekken 

  • Dubbele materialiteit: Rapporteren over de financiële effecten van duurzaamheid op het bedrijf en de sociale en milieueffecten die het bedrijf genereert. 
  • Risico- en opportuniteitenbeheer: Analyseren van de risico's en opportuniteiten verbonden aan ESG-aspecten.  
  • Duurzaam beleid: Uitleggen hoe ESG-aspecten zijn geïntegreerd in de activiteiten en strategie van het bedrijf. 
  • Strategie: Bedrijven moeten uitleggen hoe duurzaamheidsaspecten een integraal onderdeel zijn van hun globale strategie. 
  • Prestatie-indicatoren (KPI's): Er moeten specifieke KPI's worden bepaald om de duurzaamheidsresultaten te meten.

Voor rapportagedoeleinden heeft de Europese Commissie gestandaardiseerde normen (12 normen) opgesteld waaraan bedrijven die onder de CSRD vallen, moeten voldoen, bekend als ESRS (European Sustainability Reporting Standards).  Het samenvattende overzicht hieronder is gemaakt door Cap Conseil

Schema met 12 ESRS-standaarden.

Worden er sancties opgelegd ? 

Het is van belang te weten dat het niet voldoen aan de ESG-rapportageverplichtingen kan leiden tot financiële sancties die vergelijkbaar zijn met de sancties die worden opgelegd bij het niet voldoen aan de jaarrekeningverplichtingen.
 

Wat doet Embuild voor bouw- en installatiebedrijven?

Embuild heeft, in samenwerking met de gewesten, de beroepsverenigingen en lokale verenigingen, en in samenwerking met Buildwise en het OCW, een initiatief gelanceerd om een sectorspecifieke benadering van de CSRD voor bouw- en installatiebedrijven te ontwikkelen. Deze richtlijn stelt onze sector voor nieuwe uitdagingen en ons doel is om een geschikt en praktisch rapportagekader voor te stellen, voor grote én kleine bedrijven.

Sommige bedrijven zullen direct de gevolgen ondervinden van de CSRD, terwijl andere, zoals kmo-bedrijven, de gevolgen indirect zullen voelen in hun relaties met partners zoals hoofdaannemers, leveranciers of banken. De resultaten van ons initiatief worden eind dit jaar verwacht en we plannen ook een webinar in januari 2025.

Wat houdt ons project precies in?

  • We stellen gestructureerde en aangepaste vragenlijsten voor op basis van Europese modellen (ESRS en VSME). Deze vragenlijsten zijn gericht op de verschillende spelers in de waardeketen van de bouw: leveranciers, klanten, financiële partners, enz. Ze zijn ontworpen om essentiële gegevens te verzamelen voor duurzaamheidsrapporten.
  • We zijn ook bezig met het opzetten van een duidelijke en consistente rapportagestructuur voor bedrijven in de sector. Deze structuur zal onderscheid maken tussen grote bedrijven en kmo’s om eenvoudige en effectieve rapportage mogelijk te maken die is aangepast aan de beschikbare middelen.

Meer informatie en nuttige links?

Voor meer informatie over dit thema en over de gids die momenteel wordt ontwikkeld, kan je de pagina raadplegen die gereserveerd is voor onze leden.

Aarzel in afwachting hiervan niet om contact op te nemen met de lokale of gewestelijk entiteiten en beroepsverenigingen van Embuild voor meer informatie.

Er worden regelmatig informatiesessies georganiseerd op gewestelijke en lokaal niveau, dus we raden je aan om  de speciaal hiervoor ontwikkelde pagina te raadplegen.

Nuttige links:

Het zijn vooral grote ondernemingen die deze rapportage moeten uitvoeren. Maar dit heeft ook gevolgen voor de kleinere bedrijven.

Bedrijven moeten op dit moment al rapporteren over hun financiële situatie. Daarnaast komt nu de duurzaamheidsrapportering.

CSRD brengt een zekere mate van nauwkeurigheid om meer transparantie te bieden. Je kan niet zomaar zeggen: "Ik ben duurzaam."

Het is goed om er nu al mee bezig te zijn. Wij vertrouwen op organisaties zoals Embuild, dat zij mee gaan ondersteunen met al wat er op ons afkomt.