Er komen enkele warme dagen aan. Voor wie in de bouw werkt en buiten aan de slag is, is dat niet altijd even gemakkelijk. Daarom heeft de Confederatie Bouw een hitteplan opgesteld dat een aantal essentiële punten omvat, doorgaans gaat het om organisatorische en technische maatregelen. Zo is het aangewezen om ’s ochtends vroeger te beginnen om te kunnen stoppen als de zon het hoogst staat en het meest straling uitstuurt. Eerder onderzoek van de sectorfederatie toonde aan dat 84% van de bouwbedrijven dat ook doet.
Een andere optie bestaat erin om bepaalde elementen van een gebouw in het atelier of de fabriek (prefab) te vervaardigen in plaats van op de werf. Andere mogelijkheid: op de werf een soort taakrotatie inbouwen, zodat de blootstellingstijd aan de zon kan worden beperkt.
Ook het regelmatig inlassen van pauzes, zodat de bouwvakkers even de schaduw of de friste van een goed geventileerd of gekoeld lokaal kunnen opzoeken, is een uitstekende maatregel die tijdens zulke hittedagen alleen maar toe te juichen is. Tijdens die pauzes dient de werkgever voldoende water of andere frisdrank aan te bieden. Regelmatig drinken is immers belangrijk om dehydratatie te voorkomen. Minstens even belangrijk is dat wie buiten werkt bij zo’n loden hitte zich goed insmeert met zonnecrème. Uit een vorige maand gepubliceerd rapport van de Stichting tegen Kanker blijkt immers dat buitenwerkers liefst drie keer meer kans hebben om huidkanker op te lopen.
Warmte heeft ook een invloed op de kwaliteit van sommige producten en materialen. Daarom raadt de Confederatie Bouw dan ook af om bepaalde materialen boven een bepaalde temperatuur te gebruiken. Die kwaliteitsvermindering verhoogt immers het risico op incidenten en arbeidsongevallen. Enkele voorbeelden:
- materialen die te snel drogen, zoals mortel, beton of verf
- lijm waarvan de hechtkracht afneemt