Lagere btw op sloop en heropbouw moet permanent karakter krijgen
Bouwfederatie Embuild betreurt ten zeerste dat er 4 maanden voor het aflopen van de 6% btw op sloop en heropbouw nog steeds geen beslissing is genomen over de verlenging van deze maatregel. “Deze fiscale incentive is dé hefboom om ons verouderd woningpark versneld en tijdig energieneutraal te krijgen”, weet Niko Demeester, CEO van Embuild. “De voorbije jaren hebben aangetoond dat deze stimulans zeer goed werkt.” Ondertussen haasten bouwpromotoren en aannemers zich om voor het einde van dit jaar nog af te werken wat kan. Duidelijkheid is volgens Embuild dringend nodig.
Embuild ijverde al een hele tijd bij de federale regering om de 6% btw op sloop en heropbouw structureel te verankeren voor de komende jaren. Dat is nodig om de woonnood aan te pakken en om de evolutie naar een klimaatneutraal woningpark te realiseren. De fiscale hervorming kwam er jammer genoeg niet, duidelijkheid al evenmin. “Is de pauzeknop of de stopknop ingedrukt? De tijd dringt sowieso en we hebben snel een duidelijk signaal nodig van de federale regering”, geeft Niko Demeester, gedelegeerd bestuurder van Embuild, aan.
Voorheen was de 6% btw op sloop en heropbouw enkel beperkt tot 32 centrumsteden, sinds 2021 geldt de verlaging tijdelijk voor heel België. Koop je bijvoorbeeld een woning uit de jaren 60, sloop je die en bouw je een nieuwe, energiezuinige woning in de plaats, dan kan je dat nu nog doen tegen 6% btw. Maar zonder tussenkomst van de federale regering loopt die maatregel eind dit jaar af. En dat laat zich nu al voelen in de sector. Voor de delen waarvan kan worden aangetoond dat ze uiterlijk op 31 december klaar zijn, geldt nog steeds het verlaagde btw-tarief. Lopende contracten worden nu dan ook zoveel mogelijk versneld afgewerkt, al geldt er sinds 1 juli wel een zogenaamde antimisbruikbepaling. Bij vergunningen uitgereikt vanaf die datum mag nog slechts 25% van het totale bedrag via voorschotfacturen aan 6 procent worden gefactureerd.
Niko Demeester, CEO van Embuild: “Indien deze btw-verlaging geen verlengstuk krijgt na 2023, wordt de prijs voor energetisch bouwen en renoveren een stuk duurder voor de consument.” Ook de tijdelijke btw-verlaging van 6% op zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen in woningen minder dan 10 jaar oud loopt eind 2023 af. Ook die fiscale aanmoediging wil de bouwfederatie permanent verlengd zien.